Български
Район Витоша
19 юни 2019, 13:51
   

Новини

В надпреварата за „КУПА РАЙОН ВИТОША” - най-престижното ски състезание за региона, победи спортният дух

20.03.11
За втори пореден път се състоя  надпреварата за „КУПА РАЙОН ВИТОША”
Десетки скиори – състезатели и любители на ски спорта, се събраха на писта „Витошко лале” в събота, за да се включат в празника, организиран от Район „Витоша” – Столична община. За втори пореден път се състоя най-престижното ски състезание за региона – надпреварата за „КУПА РАЙОН ВИТОША”.
 Инициирано през 2010 година от кмета на Район „Витоша” Любен Петров, като естествено продължение на дълголетна традиция на местните жители – почитатели на белия спорт, състезанието стана емблематично за района. 
То привлече над 300 скиори – на възраст от 5 до 80 години, както и много зрители, независимо от мъглата и не особено благоприятното време. Надделя спортният дух, удоволствието да се състезаваш, амбицията да финишираш. Забавляваха се всички – състезатели, техните поддръжници, които не преставаха да ги окуражават, организаторите, зрителите. 
 Медали за участие получиха всички състезатели. През тази година в техните редици се бяха включили много нови участници. За най-добре представилите се имаше златни, сребърни и бронзови медали. Младите участници, спечелили първите места, получиха и награда – туристическа раница. 
Най-добро време при жените очаквано постигна известната българска скиорка Мария Киркова. Нейното присъствие на състезанието всъщност беше като своеобразен еталон – особено за най-младите скиори – на професионализъм, спортсменство и местен патриотизъм. Най-добро време при мъжете постигна Михаил Кръшник от Драгалевци.
 Изключително амбицирани бяха състезателите за спечелването на призовите места в отборното класиране. Най-добре се представиха състезателите от Симеоново – с общо 444 точки. Второ място зае отборът на Бояна – с 308 точки, а третото място спечелиха скиорите от Павловос 303 точки.
 Смело и атрактивно беше участието на най-младите и най-възрастните състезатели. Най-младият участник се оказа петгодишният Константин Крумов от Драгалевци, а най-възрастниятАнгел Христов от Княжево, роден през 1930 година.
 Това, което прави особено значим този спортен празник, организиран с толкова амбиция и усърдие от Район „Витоша”-СО, е участието на цели скиорски фамилии – купата за най-масово участие през тази година отиде при фамилията Каранови. Факт е, че в състезанието традиционно се включват представители на известни скиорски фамилии от района като Каранови, Шаламанови, Златареви, Панкови, Врингови, Петрови, Киркови, Тепавичарови и др. Те предават своите умения, както и своята всеотдайност и любов към този спорт на младото поколение.
 А когато една дейност има постоянната подкрепа на спортните клубове, семейството и администрацията, има и резултати.   

През тази година състезанието за купата на Район “Витоша” беше организирано с активната подкрепа и съдействие на Столична община – Постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма на СОС. Каузата бе подкрепена и от фирми, местни сдружения и дарители.

Информация