Български
Район Витоша
19 юни 2019, 13:50
   

Новини

Как да научим децата на успешна киберзащита

08.02.11
Пилотен проект за безопасен интернет стартираха Столична община, Район “Витоша”, ІІ СОУ и Българската федерация по електронен спорт

Пилотен проект за безопасен интернет стартира в столичния район “Витоша” -  във ІІ СОУ “Акад. Емилиян Станев”. Началото беше дадено с открит урок за ученици, родители и обществеността в района на 8 февруари – Европейският ден за безопасен интернет.

Организатори на събитието са Столична община, Район “Витоша”, ІІ СОУ и Българската федерация по електронен спорт.

На представянето на проекта присъстваха Христо Ангеличин - заместник-кмет на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", кметът на Район “Витоша” Любен Петров, Ваня Кастрева – началник на Столичния инспекторат по образование, преподаватели, ученици, родители, представители на медии и др.

Участници в открития урок по успешна киберзащита бяха  ученици от 9-те класове. Те бяха разположени в четири училищни зали, с възможност за видеовръзка, за да проследят презентацията, въпросите и отговорите. Директорът на ІІ СОУ “Акад. Емилиян Станев” Цая Йолова сподели задоволството на ученици и преподаватели, че са избрани за партньори на този изключително интересен и полезен проект. Тя изрази убедеността си, че учениците ще генерират свежи и интересни идеи.

Зам. кметът Христо Ангеличин поздрави участниците в проекта. Той прочете писмо от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, в което се казваше: “Искам да ви поздравя с идеята и реализацията на проекта за безопасен интернет. Съвременните ученици се справят много по-бързо от възрастните с новите технологии и именно в интернет те общуват, подготвят уроците си, намират информация, музика и игри. Пред нас възрастните стои още едно предизвикателство - да гарантираме техния безопасен престой в световната мрежа, да ги научим как да разпознават приятелите си и как да отхвърлят нежеланото общуване. Вярвам, че днешният урок ще бъде полезен и за децата, и за възрастните.”

Кметът на Район “Витоша” Любен Петров поздрави участниците в проекта, подкрепен активно от Район “Витоша”: “Децата най-добре се справят, защото знаят с какво се сблъскват. И хубавото е, че децата правят сайт не само за себе си, но и за своите преподаватели и родители. Тази информация трябва да стигне до младите хора от цяла София, от цяла България.” Така учениците ще открият “своята” територия за обмяна на идеи, мисли, съмнения и опит в областта на безопасното използване на интернет пространството. В сайта, специално създаден по проекта www.mynet.bg ще бъде публикувана и постоянно актуализирана информация за възможностите, но и за опасностите и рисковете, които крие интернет.

Пожелания за успех на проекта отправи и Ваня Кастрева – началник на Столичния инспекторат по образование. Информацията е оръжие, което трябва добре да се ползва, подчерта тя.

Проектът беше представен от Николай Славчев - председател на Българската федерация по електронен спорт – основен създател и двигател на проекта.

Информация