Български
Район Витоша
19 юни 2019, 14:25
   

Новини

В район Витоша доказаха:

18.03.10
И в кризисни времена възвишеното става реалност

Район Витоша. Писта „Стената” до хижа Алеко. Тук на 13 март се състоя най-значимото зимно събитие в района – състезание „КУПА РАЙОН ВИТОША” по ски дисциплини за всички възрасти. Надпревара, чийто смисъл надхвърля далеч чисто спортните характеристики.

Проявата бе запомняща се най-вече с високите цели, които си постави и изпълни успешно. Състезанието бе под егидата на кмета на района Любен Петров – по негова лична инициатива то възстанови една съществувала традиция. За отбелязване е, че това бе първото издание, което я възражда и едновременно обединява усилията на спортните клубове на тази територия за включване на населението на района към активен зимен спорт и здравословен начин на живот, развитието на Витоша планина и максимално използване на възможностите, които тя предоставя. Други важни цели бяха: да популяризира ски спорта в района като водещ, да утвърди тази купа като приз на скиорската приемственост, да популяризира именитите скиорски фамилии в района и да предаде опита им на младото поколение, да допринесе за продължаване на контактите и спортно-състезателния живот на местните ски клубове.

Не си казвайте, че звучи патетично - всичко това се случи! На „Стената” през вратите на гигантския слалом устремно преминаха над 200 състезатели от 5 районни клуба, разпределени в цели 9 възрастови групи: от момичета и момчета до 7 години до жени и мъже над 65. И нивото бе на висота – надпреварата стана според изискванията на международния правилник на ФИС. А и вижте кои освен организаторите връчваха медалите и индивидуалните купи: най-добрата в момента българска алпийка Мария Киркова (жителка на района!); прославената олимпийска шампионка по гребане Здравка Йорданова, президент на БФ „Ветерани спортисти”; далият много на този спорт състезател и деятел Димитър Петров. Как ще забравят победителите кой им е стиснал ръката на стълбичката! А и всеки участвал получи възпоменателен медал, мнозина пак от техните ръце. Медали и плакети получиха още: най-младият състезател, най-възрастният и фамилията с най-активно участие. Дойде и кулминацията – купите за най-добро време при мъжете и жените, а голямата „ КУПА РАЙОН ВИТОША” отиде тази година в Ски клуб „Драгалевци 05”.

Накрая се състоя и едно атрактивно спускане с дълбок подтекст – в състезанието взе участие отбор на присъстващите кметове, сред които и Любен Петров: действено, нагледно послание към млади и зрели хора да обичат спорта и природата!

Важна подробност за скептиците. Район Витоша организира и осъществи това основополагащо събитие без една стотинка от бюджета на столичната община. Достатъчни бяха енергията на кмета и администрацията и сърцатото съдействие на всички тукашни клубове, на много фирми, организации и деятели, наричани за краткост спонсори. Хвала им, списъкът е дълъг! Отличен пример как в кризисни времена възвишените намерения могат да стават реалност. Това във Витоша го могат.

(Публикувано във в. „Софийски вестник”, 18.03.2010)

Информация